Selamatkan Tulang Anda Sebelum Osteoporosis Berlaku!

Osteoporosis adalah pengurangan jisim tulang umum yang progresif, per unit isipadu, yang menyebabkan kelemahan pada kerangka, walaupun nisbah mineral kepada unsur-unsur organik adalah tidak berubah.

Osteoporosis, yang juga dikenali sebagai ‘penyakit tulang rapuh’, adalah keadaan di mana terdapat adalah pengurangan dalam komponen tulang (samada mineral dan serat kolagen, atau kedua-duanya) menjadikan ia lebih poros lalu terdedah kepada risiko tulang pecah atau patah.
Seperti setiap bahagian lain badan hidup, tulang sentiasa dibina semula. Apabila kadar pembinaan semula gagal untuk menandingi kadar kerosakan, maka dari situlah bermulanya osteoporosis.
Sebagaimana tulang tidak boleh dilihat dari luar, begitu juga masalah osteoporosis tidak dapat dijangka, melainkan ia sudah terjadi.

osteoporosis
 

Siapakah yang lebih terdedah kepada masalah kehilangan jisim tulang?

  • Wanita, terutama yang mengalami haid tidak teratur.
  • Wanita lepas menopos.
  • Mereka yang mempunyai sejarah ahli keluarga mengidap osteoporosis.
  • Mereka yang tidak mengamalkan gaya hidup aktif.
  • Perokok.
  • Mengambil alkohol.
  • Mereka yang mengambil ubat-ubatan yang mengganggu penyerapan kalsium.
  • Mereka yang kurang kalsium dalam diet harian.

Ini adalah pengalaman seorang kenalan saya yang mengamalkan Shaklee (Ostematrix). Beliau sudah berumur 47 tahun, namun ketika menjalani ujian jisim tulang, tulangnya didapati dalam skala negatif untuk Osteoporosis. Bermakna tulang beliau masih sihat dan padu!

Ketika ujian tersebut, di sebelahnya adalah seorang wanita yang mempunyai 2 anak, berumur 30 tahun. Dan wanita tersebut disahkan mengalami masalah osteoporosis dari ujian yang dijalankan ke atasnya.

Hakikatnya, ramai di kalangan kita yang tidak mengambil berat soal kalsium. Ramai yang “Tak minum susu” apa lagi menjaga tulang dengan melakukan aktiviti fizikal. Menyedari hakikat pentingnya penjagaan tulang, jagalah tulang kita sebaik mungkin.

Salah satu akibat dari kekurangan jisim tulang ialah kita menjadi semakin pendek. Jagailah tulang, agar tidak menjadi ‘nenek si bongkok tiga’ kelak.

——————————–
Dapatkan Shaklee Ostematrix, bukan sekadar Kalsium malah matriks tulang yang sihat! Hubungi saya untuk pesanan.

Hubungi saya di 0128844580 atau email saya di hasheena73@gmail.com. Setiap pembelian daripada Sheena E Shop House akan mendapat konsultasi percuma…
 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s