MINUM BANYAK AIR JIKA MENGAMBIL VITAMIN SET PENYUSUAN

Sekiranya anda ingin telah membuat pilihan untuk meningkatkan susuibu anda dengan pengambilan vitamin, sila pastikan anda bersedia untuk memenuhi keperluan memimum air sebanyak 3 Liter sehari.
Ramai ibu2 yang bertanya kenapa susuibu saya dah nak kering atau tak meningkat walaupun telah memakan vitamin? Apabila ini berlaku, pertama-tamanya kaji semula pengambilan air kita. Adakah ia cukup 3L sehari. Peranan air dalam tubuh badan sangat besar. Bermula dari penguraian supplemet dalam perut sehinggalah penyaluran nutrient ke tubuh badan, semuanya memerlukan air. Air juga diperlukan untuk menyhah segala toksik dalam tubuh badan dan sterusnya mengeluarkannya melalui urin.

Bagaimana saya nak tahu air cukup untuk badan saya setelah mengambil vitamin?

Indicator terbaik boleh kita lihat sama ada kita kurang air atau cukup air ialah dengan melihat warna urin. Jika warna urin kita kelihatan terlalu kuning maka ini bermaksud terlalu kurang air. Pengambilan vitamin B complex akan membuatkan urin kita bewarna kuning tetapi sekiranya cukup air, warna urin sepatutnya ‘pale yellow’ bukannya terlalu kuning…

Ada pula kes dimana susuibu berkurang selepas mengambil vitamin. Ini jelas sekali berlaku kerana pengambilan air yang kurang, tidak selari dengan vitamin intake.
Vitamin boleh membuat darah kita lebih pekat kerana lebih banyak nutrient, maka perlu mengambil lebih banyak air agar penyerapan ke tubuh badan lebih efektif.

Antara tanda-tanda kurang air termasuklah:-

1. Kerap sakit kepala
2. Muka berjerawat
3. Senang moody dan susah hati.
4. Badan senang sakit2.

Semoga entry ini dapat memberi penjelasan atas kepentingannya pengambilan air untuk menjaga kesihatan tubuh badan dan memastikan susuibu tidak berkurang.

credit

******************************************************************************** Saya adalah pengedar Shaklee yang sah di Sarawak (SID 869586). Melakukan penghantaran ke seluruh negara/Indonesia/Brunai melalui pos laju. Berminat boleh hubungi saya di 0198668615/0128844580 atau email di sheenaeshoptrading@gmail.com Konsultansi percuma sepanjang bergelar pelanggan Sheena E Shop House. ********************************************************************************* Mahu Jadi Ahli Shaklee? Jangan Tunggu Lagi. Jadi Ahli, Jaga Kesihatan, Tambah Pendapatan. Hubungi saya untuk menjadi rakan seperjuangan di Shaklee
Online form powered by 123ContactForm.com | Report abuse

Advertisements
By susuibu Posted in susu

One comment on “MINUM BANYAK AIR JIKA MENGAMBIL VITAMIN SET PENYUSUAN

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s